Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka w piwie

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka 10 sztuk
piwo jasne 500 mililitrów
sól 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
bulion 250 mililitrów
tymianek 1 (suszony)

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka w piwie

W dużym zamykanym pojemniku wymieszać piwo z przyprawami.

Skrzydełka umyć, odkroić najchudsze części i pozostałą część podzielić na pół - dwa kawałki, wszystkie kawałki umieścić w piwnej zalewie, pojemnik zamknąć i wstawić całość do lodówki na 2-3 godziny - najlepiej na całą noc.

Następnego dnia skrzydełka razem z zalweą umieścić w garnku, wlać bulion i gotowac na ogniu 10 minut (od momentu zagotowania. Dużą brytfannę wysmarować oliwą i poukładać w niej obok siebie odcedzone z zalewy skrzydełka. Wstawić całość do piekarnika (nie przykrywać), nastawić temperaturę na 180 stopni i zapiekać około 40 minut - na 5 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak