Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PYSZOTKA

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 40 dag
cukier 16 dag
żółtko jajek 4 szt
białko 4 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana 3 łyżki
margaryna 10 dag
orzechy 75 dag
powidła śliwkowe 1 słoiczek
masa
mleko 1/5 szkl
cukier 0,5 szkl
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier waniliowy 1 szt
żółtko jajek 4 szt
margaryna 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: PYSZOTKA

Ciasto: Z maki, cukru, żółtek, proszku do pieczenia, margaryny i śmietany wyrobić ciasto i podzielić na 2 części. Obydwie rozwałkować na blachy posmarować powidłami. Na wierzch dać pianę ubitą z 2 białek, 10 dag cukru, 1/5 łyżki maki ziemniaczanej (to jest na jedno ciasto na drugie ta sama proporcja) Pianę wyłożyć na placki z posiekanymi orzechami. Piec do zrumienienia. Zimne przełożyć kremem.
MASA:
Szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W 0,5 szklance mleka rozrobić mąki i żółtka wlać na gotujące ,mleko. Ostudzić. Margarynę rozmiksować i dodawać po łyżce masy. Przełożyć ciasto. Wierzch posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak