Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 60 dag
mleko 30 ml
drożdże 4 dag
masło 10 dag
cukier 15 dag
żółtko jajek 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy

drożdże rozcieramy z łyżką cukru, 10 dag mąki, dodajemy lekko podgrzane mleko (mleka trzeba dodać tyle, aby rozczyn miał konsystencję śmietany).
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - masa powinna podwoić swoją objętość.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na pulchną masę.
Przekładamy rozczyn, sól, resztę mleka i mąki, żółtka do dużej misy.
masę wyrabiamy, aż do połączenia składników.
Kiedy w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza,po mału wlewamy roztopione masło.
Następnie wyrabiamy masę około 15 minut.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia: przykrywając miskę ściereczką.
Kiedy ciasto podwoi swoją masę, przełóż na blachę (wcześniej natłuść ją i posyp bułką tartą).
Odstawić do wyrośnięcia jeszcze na około 20 minut.
Wstawiamy blachę do nienagrzanego piekarnika. Ustawiając temperaturę na 170 stopni C.
Pieczemy około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak