Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z soczewicą
*pieczarki myjemy i kroimy w cienkie plastry
*cebulę kroimy w drobną kostkę i razem z rozgniecionym czosnkiem podsmażamy na oliwie
*dodajemy pieczarki i smażymy przez kilka minut ,po czym przykrywamy i dusimy 15 minut
*do pieczarek dodajemy soczewice ,rozdrobnione pomidory,koncentrat pomidorowy ,drobno pokrojoną natkę pietruszki ,przyprawy i dusimy jeszcze przez kolejne 5 minut.
*płaty makaronu wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 1-2 minuty
* wyciągamy ostrożnie i kładziemy na ściereczce,tak by się nie skleiły.
*żaroodporne naczynie smarujemy oliwą i układamy w nim warstwami makaron i soczewicę z pieczarkami
*górną warstwę lasagne posypujemy żółtym serem
*zapiekamy pod przykryciem przez 30 -40 minut w temperaturze 180*C.