Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z budyniem i śliwką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
drożdże suche 1,5 opakowania
miód 1 łyżka
jajko 1 szt.
mleko 1/2 szklanki
sól 1/3 łyżeczki
śliwki 6 szt.Połączyć
budyń waniliowy 1 opakowanie
mleko 0,4 litra
cukier waniliowy 1/2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z budyniem i śliwką

Połączyć ze sobą suche składniki (mąka, cukier z wanilią, sól, drożdże)
W osobnym naczyniu wymieszać mleko z miodem i jajkiem, następnie dodać do suchych składników.
Dołączyć miękkie masło, oraz wszystko razem wymieszać na gładkie ciasto.
Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 20-30 min)

W między czasie zrobić budyń wg zaleceń napisanych na torebce, nie dodając jednak 0,5 litra mleka, a 0,4 litra, aby masa była gęsta.
Odstawić do przestygnięcia.

Po wyrośnięciu ciasta, formować z niego placki wysokości ok 1,5 cm (Jeśli ciasto klei się do rąk to delikatnie podsypujemy mąką) układać na blasze pozostawiając odstępy, ponieważ ciasto podwoi swoją objętość.
Odstawić na kolejne 30 min

po tym czasie delikatnie palcami zrobić wgłębienia.
Nałożyć do środka budyń, oraz ułożyć śliwki.
Piec ok 20 min w temperaturze 200 stopni

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 15.08.2012 17:46
super
Twister 01.08.2012 19:34
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak