Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duże frytki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
masło klarowane ghee 4 łyżki
olej 1 szklanka
cukier 2 łyżki
sół albo sos

Przepis i sposób przygotowania na: Duże frytki

Ziemniaki obierz, pokrój na duże frytki. Przełóż do dużej miski, posyp cukrem, zalej zimną wodą i dokładnie wymieszaj, by cukier się rozpuścił. Odstaw na co najmniej pół godziny (najlepiej zaś na 2-5 godzin). Odlej wodę i dokładnie wypłucz pod zimną, bieżącą wodą. Osusz frytki starannie na ściereczce. Na głębokiej patelni (lub w frytkownicy) silnie rozgrzej olej z masłem. Włóż porcję frytek - powinny swobodnie pływać w tłuszczu i smaż je co jakiś czas obracając, aż zaczną zmieniać kolor na lekko biały (trwa to w zależności od temperatury oraz gatunku ziemniaków od 5 do 8 minut). Wyjmij łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. W taki sam sposób usmaż pozostałe frytki. Po usmażeniu ostatniej porcji, włóż pierwszą porcję ponownie do gorącego oleju i smaż na dużym ogniu, często mieszając, aż będą złociste - zabierze Ci to około 3-4 minuty - uważaj, by nie przypalić frytek, bo podczas drugiego smażenia, smażą się szybko :) Chrupiące, złociste frytki wyłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gorące posyp solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 01.08.2012 13:54
wyglądają apetycznie ale nie wiem jak udałoby mi się w takiej ilości oleju i masełka usmażyć ziemniaczków tyle .. Sposób z cukrem wypróbuję :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak