Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowa babka

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
cukru pudru 1 szk
cukru waniliowego 2 łyżka
mąki tortowej 1 szk
mąki ziemniaczanej 2 łyżka
proszku do pieczenia 2 łyżeczka
margaryny 250 g
Polewa:
czekolady mlecznej z cukrem st 50 g
kremu czekoladowego 2 łyżka
mleko 2 łyżka
waniliowa posypka do ciast
dżem cytrynowy 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowa babka

Margarynę stopić i wystudzić.
Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
Jajka wybić do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy i ubijać do momentu aż masa będzie biała.
Do masy jajecznej dodać dżem i miksować aż się połączy razem z jajkami.
Następnie nadal miksując dodawać po jednej łyżce mieszankę mąki.
Na koniec wlewać margarynę ale nie przerywając miksowania.
Gotową masę przelać do formy babkowej ( ja miałam bez kominka ) wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką.
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 55 minut.
Upieczoną babkę wyjąć z formy i wystudzić.
W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z mlekiem i kremem czekoladowym i polać nim babkę.
Na koniec posypać waniliową posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak