Przepis i sposób przygotowania na: Tort szpinakowy
Farsz : szpinak rozmrozić, osączyć, lekko odparować, ostudzić. Czosnek obrać, posiekać. Twaróg utrzeć z fetą, dodać do szpinaku razem z parmezanem, wbić 2 jajka, dodać czosnek, wyrobić. Przyprawić solą czosnkową, sokiem z cytryny i pieprzem.
Pozostałe jajka ugotować na półmiękko (4 minuty). Ostudzić, obrać. Z ciasta rozwałkować dwa cienkie krążki, jeden większy. Tortownicę o śr. 24 cm natłuścić, włożyć większy krążek, boki wyłożyć ciastem. Włożyć połowę farszu szpinakowego, wcisnąć jajka. Włożyć resztę szpinaku, przykryć drugim krążkiem, zlepić brzegi. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem (ew. udekorować kawałkami ciasta). Piec około 50 minut w temp. 200°C. Jeśli wierzch ciasta za bardzo się zrumieni, przykryć folią aluminiową. Ciasto ostudzić w tortownicy, wyjąć na półmisek, pokroić jak tort.