Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort szpinakowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
masło 200 g
żółtko jajek 3 sztuka
kwaśna śmietana 2 łyżki
cukier puder 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
mrożony szpinak 75 dag
ser feta 25 dag
jajko 8 sztuk
czosnek 2-3 ząbki
pieprz 1 szczypta
sok z cytryny
twaróg 25 (mielony)
parmezan 10 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Tort szpinakowy

Ciasto : mąkę przesiać, posiekać z miękkim masłem. Dodać żółtka, śmietanę, cukier i 1/2 łyżeczki soli, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, chłodzić 30 minut w lodówce.
Farsz : szpinak rozmrozić, osączyć, lekko odparować, ostudzić. Czosnek obrać, posiekać. Twaróg utrzeć z fetą, dodać do szpinaku razem z parmezanem, wbić 2 jajka, dodać czosnek, wyrobić. Przyprawić solą czosnkową, sokiem z cytryny i pieprzem.
Pozostałe jajka ugotować na półmiękko (4 minuty). Ostudzić, obrać. Z ciasta rozwałkować dwa cienkie krążki, jeden większy. Tortownicę o śr. 24 cm natłuścić, włożyć większy krążek, boki wyłożyć ciastem. Włożyć połowę farszu szpinakowego, wcisnąć jajka. Włożyć resztę szpinaku, przykryć drugim krążkiem, zlepić brzegi. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem (ew. udekorować kawałkami ciasta). Piec około 50 minut w temp. 200°C. Jeśli wierzch ciasta za bardzo się zrumieni, przykryć folią aluminiową. Ciasto ostudzić w tortownicy, wyjąć na półmisek, pokroić jak tort.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak