Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

barszcz czerwony

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone ćwikłowe 80 dkg
cebula 1
marchew 1
pietruszka 1
margaryna lub masło roślinne 4 dkg
przyprawa do zup w płybie 2 łyżki
woda 1 litr
majeranek
sok z cytryny lub kwas cytrynowy do smaku
sól, cukier, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: barszcz czerwony

Buraki wyszorować szczotką w wodzie i ugotować do miękkości. Odcedzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać 1 litrem zagotowanej wody. Wywar odstawić na 12 godzin przed przyrządzeniem.
Oczyszczoną włoszczyznę zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Podsmażyć na tłuszczu, zalać trzema szklankami wody i zagotować. Wywar połączyć z przecedzonym wyciągiem z buraków. Przed połączeniem wywar z buraków dobrze podgrzać nie gotować bo wtedy traci kolor..
Dodać przyprawę do zup, przyprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

piotereq 21.04.2011 14:46
good ;]
Edyta38 06.04.2011 08:33
extra
Maryś1 05.09.2010 23:17
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak