babka migdalowa

babka migdalowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • migdały słodkie

    5 dkg
  • migdały gorzkie

    3 dkg
  • mąka ziemniaczana

    10 dkg
  • cukier

    20 dkg
  • jaja

    7
  • cytryna

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Trzeć żółtka z 15 dkg cukru aż uzyskają kolor kremowy. Dodać mąkę ziemniaczaną i w dalszym ciągu ucierać z jajkami. Wcisnąć sok z cytryny. Migdały obrać z koszulek, przez zanurzenie we wrzątku, drobno pokroić i utrzeć z 5 dkg cukru, a następnie połączyć z żółtkami i ucierać przez 20 minut.
Z białek ubić pianę, lekko wymieszać z ciastem i wlać do formy babkowej wysmarowanej margaryną i oprószonej tartą bułką. Piec w gorącym piekarniku ok. 35 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kriso

26.12.2011 13:13
rewelacja

plocia

22.01.2011 15:42
uwielbiam babki, szkoda że tak szybko u mnie znikają heheh

Karolcia12

10.11.2010 21:53
smaczne

Maryś1

05.09.2010 23:17
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat