Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierożki z marchewką i sosem tatarskim

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
mleko 1/2 szklanki
drożdże 20 gram
cukier łyżka
sól łyżeczka
miękkie masło 100 gram
jajko
marchewka 1/2 kg
pieprz do smaku
sos tatarski
masło 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierożki z marchewką i sosem tatarskim

1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże.
Do dużej miski wsypujemy 2/3 mąki, cukier, sól, wbijamy jajko, dodajemy masło i rozczyn. Zagniatamy elastyczne ciasto, podsypując je mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1.5 godziny.


2. Marchewkę obieramy i gotujemy aż będzie miękka. Studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Masło rozpuszczamy i dodajemy do marchewki. Wsypujemy błonnik, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.


Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrajamy szklanką kółeczka. Lekko rozciągamy palcami każde. Na środku układamy po łyżeczce farszu i zlepiamy jak pierożka.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w temperaturze 180st aż nabiorą ładnego koloru.
Podajemy gorące z sosem tatarskim.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 12.02.2013 17:25
super przepis
reniatka 07.02.2013 15:53
muszą byc smaczne
Wiesława1 30.07.2012 18:30
super
Paweł10 30.07.2012 14:38
wspaniale wygladaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak