Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina a'la dziczyzna

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 2 kg
smalec 2 łyżki
olej 3-4 łyżki
papryka mielona 3 łyżki
pomidory w proszku 2 łyżki
przyprawa do potraw Kucharek płaska łyżka
wino czerwone 2-3 szkl.
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat do smaku
por 1 młody
włoszczyzna suszona 2 łyżki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina a'la dziczyzna

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę.
Rozgrzać brytfankę - na dno włożyć smalec i wlać olej.
Na rozgrzany tłuszcz wsypać paprykę mieloną, szybko przesmażyć, włożyć mięso i smażyć, aż zetnie się ze wszystkich stron i będzie rumiane.
Dodać resztę przypraw, pokrojonego w krążki pora, suszoną wloszczyznę i wlać czerwone wytrawne wino.
Nakryć brytfankę i dusić ok. 60 minut - do miękkości mięsa.
Pod koniec duszenia odkryć pokrywkę, aby nadmiar płynu odparował.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kala9287 08.01.2013 18:08
super pomysł
Habibi 06.09.2012 05:34
dokładnie tak :) ...używa się też "ząbków", choć rosną pojedynczo, a nie w główce... ale u nas chyba są one pod ochroną - Można tylko liście zbierać i to nie ze wszystkich stanowisk. Ale jest też uprawna odmiana.
eagle 05.09.2012 22:45
Tzw. dziki czosnek, czyli używa się głównie liści o aromacie czosnku.
polly66 04.09.2012 11:09
czosnek niedźwiedzi? a jaki to?
artur7 26.08.2012 12:11
pysznosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak