Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jogurt sojowy naturalny

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko sojowe 2 litry
jogurt naturalny 1 łyżka
miód mała łyżeczka
sól duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Jogurt sojowy naturalny

Świeże mleko sojowe podgrzać do temperatury ok.40*C - dodać miód oraz sól i mieszać do rozpuszczenia.
Łyżkę jogurtu naturalnego wymieszać dokładnie z kilkoma łyżkami mleka sojowego, aby rozluźnić jego konsystencję.
Mieszaninę wlać do reszty mleka i mieszać chwilę mątewką, aby dokładnie rozprowadzić jogurt w całym mleku.
Garnek nakryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.
Po tym czasie jogurt sojowy powinien być gotowy - jego konsystencja będzie przypominała delikatną galaretkę i pozwoli się kroić nożem w delikatne kosteczki.
Wówczas zmiksować jogurt, przelać do wyparzowych słoików, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i wstawić do lodówki.

Wydzieloną przez jogurt "serwatkę" zebrać do malego słoiczka i wykorzystać do zakwaszenia kolejnej porcji mleka sojowego zamiast jogurtu - przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak