Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowe poduszeczki

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sok z połówki cytryny
skórka z połówki cytryny
masło 80 gram
jajko 2 sztuki
śmietana 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe poduszeczki

+ olej do smażenia, puder do posypania



Miękkie masło zmiksować ze śmietaną, jajkami, sokiem i skórką z cytryny, miękkim masłem.

Do mąki dodać proszek do pieczenia i wszystko wsypać do masy.

Zagnieść elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

W garnku o szerokim dnie podgrzewamy mocno olej (około 2-3 cm).

Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 cm, kroimy je w paski, a paski na kosteczki. Wyglądem przypominają kopytka :)

Smażymy je na oleju, przewracając na drugą stronę, gdy nabiorą ładnego koloru.

Osuszamy na papierowym ręczniku i obtaczamy w cukrze pudrze.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 03.09.2012 10:26
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak