Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z orzechami i miodem z budyniem i polewą czekoladową

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 gramów
cukier 450 gramów
masło 450 gramów
jajko 2 szt.
miód 4 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
mleko 1,5 szklanki
orzechy włoskie 250 gramów
budyń orzechowy 1 opakowanie
czekolada 2-3 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z orzechami i miodem z budyniem i polewą czekoladową

Z 500g mąki, 200g cukru, 200g masła, 2 jajek, 2 łyżek miodu i 1 łyżeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżeczkach mleka zagniatamy ciasto, po czym odstawiamy je do lodówki. Przygotowujemy masę orzechową: Posiekane drobno orzechy zagotowujemy z 2 łyżkami miodu, 100g cukru i 100g masła, aż masa będzie gęsta. Gdy lekko przestygnie wykładamy ją na rozwałkowane ciasto i pieczemy około 20-30min w temp. 190stopni. Robimy masę budyniową: zagotowujemy 1 szklankę mleka, w 0,5 szklanki rozprowadzamy budyń i wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy aż zgęstnieje. Masło (250g) miksujemy z cukrem (150g) i dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Gdy ciasto będzie już upieczone wykładamy na nie masę budyniową. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i polewamy wierzch ciasta.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 14.08.2011 18:24
pycha
ewa84 31.03.2011 14:01
pycha
Kate131 11.08.2010 11:44
ale mi smaka narobiłas!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak