Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort cały w różach

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 10 sztuk
mąka pszenna 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
cukier 1,5 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kremówka 400 g
cukier puder 2 łyżki
skórka z cytryny 1 sztuka
masło 400 g
syrop z róży 1 łyżka
śmietana kremówka 4 łyżki
barwnik czerwony 1 sztuki
złote groszku cukowe 10 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort cały w różach

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie po jednym żółtku, ciągle miksując. Odkładamy mikser i delikatnie mieszamy z mąkami i proszkiem do pieczenia przesianymi przez sito. Masę przekładamy do dwóch tortownic o średnicy 26 cm. Pieczemy ok 45 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy biszkopty z ok 60 cm na podłogę iw stawiamy znów do piekarnika, studzimy przy uchylnych drzwiczkach. Te czynności robimy by biszkopt pozostał idealnie równy i nie opadł.
Krok 1 - Tort cały w różach foto
2
Po wystudzeniu biszkopty kroimy na pół. Mają powstać 4 placki.
Krok 2 - Tort cały w różach foto
3
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, na koniec mieszamy ze skórką starta z wyparzonej cytryny. Masą przekładamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu do ozdoby tortu.
Krok 3 - Tort cały w różach foto
4
Masło kroimy na kawałki, przekładamy do misy i ubijamy na puszystą i jasną masę. Stopniowo dodajemy tyle cukru by uzyskać odpowiednią dla nas konsystencję, musi być gęsta. Dodajemy też od razu syrop różany i śmietanę. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy, by uzyskać odpowiedni kolor.

Tort najpierw pokrywamy odrobiną czerwonej masy, jak najcieniej, następnie wyciskamy na całej powierzchni róże. Przyozdabiamy cukrowymi groszkami.

Resztę masy przekładamy do rękawa cukierniczego, używamy tylki w postaci dużej gwiazdki.
Krok 4 - Tort cały w różach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 29.07.2012 23:44
piękna dekoracja
paulisia_elk 26.07.2012 11:59
Dzękuje
sylwia / sytofala 25.07.2012 21:54
mniam
halina17 25.07.2012 19:24
Dekoracja tortu fajna.
Mati3 25.07.2012 16:12
rewelacyjny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak