Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Liliputki z jabłkami i cynamonem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 200 gram
śmietana 200 gram
cukier puder 4 łyżki
sól szczypta
mąka 400 gram
jabłka 3 sztuki
cynamon 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Liliputki z jabłkami i cynamonem

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i każdą część wałkujemy na blacie bądź stolnicy podsypanej mąką. Jeśli ciasto będzie się kleić to spokojnie możemy je podsypywać mąką, aż będzie zwarte i elastyczne. Dużą szklanką wycinamy kółka. Na środku każdego układamy po łyżeczce nadzienia i zbieramy brzegi, zlepiając je u góry. Wyjdą nam takie małe sakiewki. Układamy je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180st aż nabiorą złocistego koloru.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Nadzienie:

3 duże jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu



Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy z nadmiaru soku. Wyciśnięte jabłka łączymy z cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 03.02.2013 21:09
Przeglądam twoje przepisy i stwierdzam, że pieczesz cudowności!;)
parysek10 25.07.2012 11:45
dobry pomysł
EWI 25.07.2012 10:33
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak