Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka klasztorna z Amaretto siostry Marty

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 gram
mąka 500 gram
ugotowane na twardo żółtka 5 sztuk
cukier 120 gram
proszek do pieczenia łyżka
sól szczypta
jabłka 1.5 kg
cynamon do jabłek łyżka
likier amaretto kieliszek
cukier 100 (do nadzienia)

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka klasztorna z Amaretto siostry Marty

Żółtka przetrzeć przez sito. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odkroić 1/3 ciasta i włożyć do zamrażalnika, resztę ciasta schować do lodówki na około 2 godz by się schłodziło. Po tym czasie rozwałkować je i wyłożyć nim blachę (24x28 cm). Wstawić na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 190st aby podpiekło się z wierzchu.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać je z cynamonem i cukrem. Wyjąć ciasto, rozłożyć na nim równą warstwą jabłka. Skropić kieliszkiem Amaretto. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim jabłka.

Piec około 45 minut na złoty kolor w temp 180st.

Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 22.03.2013 14:48
ulubiony jabłecznik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak