Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania z własnym sosem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowo-wołowe 500 gram
makaron koraliki 250 gram
makaronu do lazanii 12 szt
pomidory 3
kukurydza w puszce 0,5
cukinia 40 dag
cebula 1
czosnek ząbki 3
ser żółty 20 dag
mieszanka przypraw do Fajita 1 opakowanie
olej do smażenia
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania z własnym sosem

Kroki postępowania

1
Lazanie wspólnie z siostrą robiłam już kilka razy, zawsze jednak idąc na łatwiznę dodawałyśmy gotowe sosy. Tym razem postanowiłam przygotować w pełni autorskie lasagne z własnym sosem. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, po czym przekładamy zmielone mięso, które doprawiamy połową opakowania specjalnej przyprawy do Fajita oraz odrobiną soli do smaku. Mięso przesmażamy do czasu, aż będzie zupełnie miękkie – często mieszamy, aby się nie przypiekło. Usmażone mięso przekładamy na talerz.
Krok 1 - Lazania z własnym sosem foto
2
Cukinię obieramy ze skórki, a następnie przecinamy na pół i wydrążamy środek. Cukinię kroimy w cienkie paseczki, a następnie w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy i przesypujemy do miseczki (ja dałam około 100 gram). Obraną cebulę kroimy w zgrabną kostkę, a ząbki czosnku bardzo drobno siekamy. Pomidory oparzamy, ściągamy z nich skórkę i kroimy w mniejsze cząstki. W tym samym czasie nastawiamy wodę na makaron i każdy z osobna gotujemy na pół miękko z dodatkiem soli i oleju.
Krok 2 - Lazania z własnym sosem foto
3
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, po czym wrzucamy cebulkę, czosnek i cukinię. Kiedy cebulka się już nieco zeszkli dodajemy pokrojone pomidory oraz wsypujemy pozostałe 0,5 opakowania mieszanki przypraw do Fajita – całość mieszamy i przesmażamy do czasu, aż pomidory się rozpadną.
Krok 3 - Lazania z własnym sosem foto
4
Doprawiamy odrobiną soli do smaku i dodajemy nieco świeżo zmielonego czarnego pieprzu, aby zaostrzyć smak naszego sosu
Krok 4 - Lazania z własnym sosem foto
5
Kiedy sos jest już gotowy, a mięso i makaron miękkie ścieramy na grubych oczkach żółty ser i możemy rozpocząć układanie kolejnych warstw.
Krok 5 - Lazania z własnym sosem foto
6
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niepełną łyżeczkę oleju i rozprowadzamy go równomiernie palcem (lazania się nie przypiecze). Na dno układamy 2 sztuki makaronu do lazanii ,następnie warstwę mięsa, makaronu, sosu i sera żółtego, po czym dajemy kolejne warstwy w tej samej kolejności.
Krok 6 - Lazania z własnym sosem foto
7
Kończymy na warstwie makaronu do lasagne, którą dodatkowo posypujemy niewielką ilością sera.
Krok 7 - Lazania z własnym sosem foto
8
Całość zapiekamy do 30 minut w temp. 190*. Podajemy na gorąco.
Krok 8 - Lazania z własnym sosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 09.12.2014 15:47
smakowicie wygląda
Rycerz
Rycerz 05.01.2014 14:57
Ciekawie wygląda.
Anna133 30.08.2013 07:05
taka inna niż wszystkie , pyszna
beata28 02.09.2012 19:39
extra wyglada
beata28 02.09.2012 19:39
extra wyglada
tomek18 27.08.2012 16:19
uwielbiam
Cukiereczek13 04.08.2012 16:17
bardzo lubie lazanie :)
parysek10 25.07.2012 11:53
ale smacznie się zapowiada
paulisia_elk 25.07.2012 11:51
mm lazania ;)
Pietruszka 25.07.2012 11:42
super smaczne
Beatris 25.07.2012 10:53
Bardzo apetycznie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak