Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka wyjątkowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
masło 160 gram
cukier 90 gram
mąka 400 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cynamon szczypta
jabłka kg
Cynamon mielony Prymat 2 (do nadzienia)
cukier 3 (do nadzienia)

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka wyjątkowa

Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka nasienne, kroimy w drobną kosteczkę. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut.
Zagniatamy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem. Szatkujemy zimne masło, wbijamy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. 1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200st.
Resztę ciasta wykładamy do natłuszczonej i podsypanej mąką tortownicy o średnicy 24cm. Wykładamy nim spód i boki tortownicy. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut, by spód się przyrumienił.
W tym czasie wyjmujemy z lodówki odłożone wcześniej ciasto i kieliszkiem wycinamy z niego kółeczka.
Pokrojone w kostkę jabłka łączymy z 2 łyżeczkami cynamonu i wykładamy na podpieczony spód.
Na wierzchu układamy kółeczka z ciasta.
Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 180st.
Po delikatnym wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.



Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 03.08.2012 10:47
rewelacyjny przepis
Amellia 25.07.2012 10:41
super
anja3107 25.07.2012 09:22
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak