Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka wyjątkowa
Zagniatamy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem. Szatkujemy zimne masło, wbijamy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. 1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200st.
Resztę ciasta wykładamy do natłuszczonej i podsypanej mąką tortownicy o średnicy 24cm. Wykładamy nim spód i boki tortownicy. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut, by spód się przyrumienił.
W tym czasie wyjmujemy z lodówki odłożone wcześniej ciasto i kieliszkiem wycinamy z niego kółeczka.
Pokrojone w kostkę jabłka łączymy z 2 łyżeczkami cynamonu i wykładamy na podpieczony spód.
Na wierzchu układamy kółeczka z ciasta.
Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 180st.
Po delikatnym wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego ;)