Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z ziołami i czosnkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek kilka ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
pieprz ziarnisty 5 ziarenek
ziele angielskie 5 szt
sól
pieprz
oliwa 1 łyżka
Kucharek przyprawa do potraw
majeranek
tymianek
oregano
schab 500 (w kawałku)

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z ziołami i czosnkiem

Kroki postępowania

1
Schab posypujemy solą, pieprzem, kucharkiem i nacieramy tymi przyprawami. Czosnek obieramy. W mięsie nacinamy nożem otwory na krzyż, na głębokość ok 2 cm i w te nacięcia wciskamy ząbki czosnku. 3-4 ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki i układamy je na mięsie.
Krok 1 - Schab z ziołami i czosnkiem foto
2
Polewamy całość łyżką oliwy. Schab wkładamy do woreczka do pieczenia lub do rękawa do pieczenia, dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe i posypujemy ziołami. Woreczek zamykamy klipsem, zostawiając w środka trochę miejsca wolnego i przebijamy go u góry wykałaczką w 2-3 miejscach.
Krok 2 - Schab z ziołami i czosnkiem foto
3
Woreczek na blaszce wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 90 minut w temp 180 stopni.
Krok 3 - Schab z ziołami i czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 21.04.2014 17:22
ale wypieczony, lubie takie!
Konczi 25.07.2012 18:53
mniam ! lubię taki schabik :)
ziutula
ziutula 25.07.2012 09:09
lepszy o 100% od niejednej kiełbachy sztucznej...
wojtek5 24.07.2012 22:46
dobry schab nie jest zły:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak