Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia kiszona

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

koper duży pęczek
chrzan świeży średni kawałek
sól 2 łyżki
czosnek 2 główki
woda 2 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia kiszona

Cukinię umyć i pokroić w grube plasterki razem ze skórką - ułożyć w słoiku przekładając ząbkami czosnku, koprem i kawałkami chrzanu.
Wodę zagrzać prawie do wrzenia, dodać sól i dokładnie wymieszać - pozostawić do ostygnięcia.
Chłodną wodą zalać cukinię, zakręcić i odstawić w zacienione miejsce na kilka dni.

Można wykorzystać jako dodatek do II dania lub rozdrobnić i dodać do zupy warzywnej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 10.03.2013 19:49
Polecam spróbować, bo jest to niebanalna odmiana od tradycyjnie kiszonych ogórków :)
annagebalska 13.09.2012 09:31
Ciekawy przepis
Fiffi 13.08.2012 23:33
chętnie spróbuję
Aneta41 24.07.2012 20:59
nie wiedziałam ,że można cukinię kisić
1j1o1l1a1 24.07.2012 19:00
ogórki-węże kiedys kisilam, ale z cukinia nie przyszło mi to do głowy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak