Sposób przygotowania

Rafał Targosz poleca:
Kruche płatki: Blachę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy z miodem, dodajemy cukier puder i mąkę. Mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Zwilżamy dłonie i nabieramy łyżeczką trochę ciasta. Rozklepujemy w rękach na bardzo cieniutki dysk i kładziemy na blachę. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania ciasta. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni do zrumienienia. Wyciągamy z pieca i odstawiamy do wystygnięcia.

Crème brûlée: żółtka ucieramy z cukrem. Śmietanę podgrzewamy z mlekiem i wanilią, a następnie zalewamy nią masę żółtkową. Dokładnie mieszamy. Całość przelewamy przez sitko do szerokiej formy z płaskim dnem. Przykrywamy folią aluminiową. Formę wkładamy do drugiej, większej foremki wypełnionej wodą. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 140 stopni aż się zetnie. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do zamrażalnika do całkowitego zmrożenia. Metalową obręczą wycinamy krążki kremu.

Na talerzu układamy krążek crème brûlée i przykrywamy kruchym płatkiem. Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru pudru i nakładamy na płatek. Przykrywamy drugim płatkiem. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Kroimy na cząstki. Układamy na drugim kruchym płatku. Przykrywamy trzecim, posypujemy cukrem pudrem i nakładamy na wierzch gałkę loda. Dekorujemy listkiem mięty.

Komentarze

  • 1
    received_1208638852592767
    Opublikowano

    Konczi

    To jest dopiero deser!
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Powitać Art Kulinaria... :). Będzie w zasięgu ręki...
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    trochę słabo widać na zdjęciu, ale brzmi zachęcająco :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sisterskitchen

    Musi być pyszny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !