Deser z truskawkami i crème brûlée Rafała Targosza

Deser z truskawkami i crème brûlée Rafała Targosza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    35 g
  • miód

    35 g
  • cukier puder

    35 g
  • mąka

    35 g
  • Krem:

  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    500 ml
  • mleko

    165 ml
  • żółtka

    6 szt
  • cukier

    75 g
  • wanilia

    1 laska
  • DODATKOWO:

  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    200 ml
  • truskawki

    500 g
  • lody waniliowe

    6 gałek
  • cukier puder

    do smaku
  • listki mięty

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Rafał Targosz poleca:
Kruche płatki: Blachę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy z miodem, dodajemy cukier puder i mąkę. Mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Zwilżamy dłonie i nabieramy łyżeczką trochę ciasta. Rozklepujemy w rękach na bardzo cieniutki dysk i kładziemy na blachę. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania ciasta. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni do zrumienienia. Wyciągamy z pieca i odstawiamy do wystygnięcia.

Crème brûlée: żółtka ucieramy z cukrem. Śmietanę podgrzewamy z mlekiem i wanilią, a następnie zalewamy nią masę żółtkową. Dokładnie mieszamy. Całość przelewamy przez sitko do szerokiej formy z płaskim dnem. Przykrywamy folią aluminiową. Formę wkładamy do drugiej, większej foremki wypełnionej wodą. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 140 stopni aż się zetnie. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do zamrażalnika do całkowitego zmrożenia. Metalową obręczą wycinamy krążki kremu.

Na talerzu układamy krążek crème brûlée i przykrywamy kruchym płatkiem. Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru pudru i nakładamy na płatek. Przykrywamy drugim płatkiem. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Kroimy na cząstki. Układamy na drugim kruchym płatku. Przykrywamy trzecim, posypujemy cukrem pudrem i nakładamy na wierzch gałkę loda. Dekorujemy listkiem mięty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sisterskitchen

13.01.2013 19:04
Musi być pyszny

caralajna

17.08.2012 16:31
trochę słabo widać na zdjęciu, ale brzmi zachęcająco :)

borgia

24.07.2012 14:28
Powitać Art Kulinaria... :). Będzie w zasięgu ręki...

Konczi

24.07.2012 14:14
To jest dopiero deser!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat