Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta błyskawiczna bananowo- porzeczkowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
cukier puder 1/3 szklanki
masło 0,5 kostki
żółtko jajek 1,5 szt.
banan 3 szt.
serek mascarpone 250 gram
czarna porzeczka 2 szklanki
śmietanfix 1 opakowanie
sól 1 szczypta
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 2/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta błyskawiczna bananowo- porzeczkowa

Wyrabiamy ciasto kruche na spód tarty- mąkę pszenną, cukier puder(1/3 szklanki) i odrobinę soli mieszamy, dodajemy posiekane masło i szybko ucieramy. Kiedy suche składniki połączyły się lekko z masłem dodajemy żółtka i szybko zagniatamy- gotowe cisto odkładamy na ok. 30 min, do zamrażalnika. Po tym czasie forme do tart wykładamy cienkim ciastem, nakłuwamy widelcem i obciążamy fasolą, żeby zbytnio nie wyrosło. Zapiekamy przez 20-25 minut w piekarniku z termoobiegiem w 180 stopniach.

W tym czasie szklankę czarnej porzeczki wsypujemy do rondelka, zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy do uzyskania mocnego kompotu. Kiedy będzie gotowy, odcedzamy go i rozpuszczamy w kilku łyżkach zimnej wody żelatynę. Kiedy napęcznieje dodajemy do gotującego sie kompotu i gotujemy przez 3 minuty, odstawiamy do zastygnięcia.

Banany blenderem rozcieramy na gładką masę, dodajemy serek mascarpone i dosładzamy cukrem pudrem do smaku- pamiętajmy, że porzeczki są dosyć cierpkie. Dodajemy śmietanfix i blendujemy dalej, żeby masa zagęstniała, odstawiamy do lodówki, czekamy aż ciasto wystygnie.

Na zimne ciasto wykładamy masę bananową i rozprowadzamy równo. Na masie rozsypujemy szklankę niezagotowanych porzeczek- jeśli owoców wydaje się zbyt mało można dodać te z kompotu. Kiedy galaretka zacznie już tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta i odkładamy do lodówki na jak najniższą półkę, żeby galaretka szybko stężała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 06.12.2012 19:02
smaczna
Sylwia56
Sylwia56 12.11.2012 15:16
przepycha
smerfetka79 28.08.2012 20:30
banany i porzeczki ...ciekawe połączenie
Betka 23.08.2012 08:27
super jest!
dagmara020 04.08.2012 07:34
mniam mniam
Rafał10 02.08.2012 09:22
wygląda bardzo apetycznie :)
Kas2 29.07.2012 23:41
ale gruba warstwa porzeczek - super!
gosia561 28.07.2012 01:18
perfekcyjnie wygląda
caralajna 27.07.2012 00:28
apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak