Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tagliatelle z orzeszkami pini

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron tagliatelle verdi 200 g
brokuł 1 szt
gęsta śmiatana 150 ml
czosnek 3 ząbki
orzeszki pini 50 g
parmezan 50 g
oliwa 50 g
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tagliatelle z orzeszkami pini

Kroki postępowania

1
Makaron (ja użyłam makaronu ciemnego - pełne ziarno z 5 zbóż) gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok 10 minut. Brokuły dzielimy na małe różyczki i gotujemy we wrzątku ok 5 minut. Brokuły po ugotowaniu przelewamy zimną wodą.
Krok 1 - Tagliatelle z orzeszkami pini foto
2
Orzechy pinii prażymy na suchej patelni, ciągle mieszając, aby się nie przypaliły. Ser parmezan ścieramy na drobnej tarce. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kilka orzeszków i łyżkę sera zostawiamy na koniec do posypania, resztę przekładamy do blendera i miksujemy razem z czosnkiem, oliwą, bazylią, i przyprawami na gładką masę.
Krok 2 - Tagliatelle z orzeszkami pini foto
3
Na patelni rozgrzewamy pół łyzki oliwy, dodajemy smietanę i zmiksowany sos i mieszamy. Po złączeniu się składników dodajemy brokuły. Makaron nakładamy na talerze, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy pozostawionym parmezanem i resztą orzeszków.
Krok 3 - Tagliatelle z orzeszkami pini foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak