Odjazdowe drożdżówki

Odjazdowe drożdżówki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pszenna mąka

    50 dkg
  • drożdże

    3 dkg
  • oliwa

    3 łyżki
  • margaryna

    2 łyżki
  • cebula biała

    4 sztuki
  • mielone mięso indycze

    40 dkg
  • zielona papryka (świeża)

    1 strąk
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • zielenina

    posiekana garść
  • orzechy arachidowe

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą cukru, szczyptą soli, rozdrobnionymi drożdżami, szklanką ciepłej wody i oliwą. Wszystkie składniki zagnieść. WYrobione ciasto przykryć i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wrośnięcia. Z podrośniętego ciasta natłuszczonymi rękami formować 16 kulek, ułożyć je na natłuszczonej blaszcze i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i drobno posiekać. Cebulę drobno posiekać i razem z papryką zeszklić na 2 łyżkach tłuszczu. Orzeszki posiekać i razem z papryką oraz cebulą wymieszać z mięsem. Dodać koncentrat pomidorowy oraz zieleninę i doprawić do smaku. Kuleczki ciasta rozwałkować na plastry o średnicy 10 cm , na każdy rozłożyć nadzienie i uformować bułeczki w rodzaju jagodzianek. Bułeczki posmarować ubitym żółtkiem i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) na około 30 minut.
Bułeczki można nadziewać także mielonym mięsem przygotowanym jak na zwykłe kotlety.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Seba

25.11.2011 10:54
smaczne

RenataZ-et

01.12.2010 20:21
Pycha takie drożdżówki!

aga130982

10.07.2010 14:35
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat