Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odjazdowe drożdżówki

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pszenna mąka 50 dkg
drożdże 3 dkg
oliwa 3 łyżki
margaryna 2 łyżki
cebula biała 4 sztuki
mielone mięso indycze 40 dkg
zielona papryka (świeża) 1 strąk
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
żółtko jajek 1 sztuka
zielenina posiekana garść
orzechy arachidowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Odjazdowe drożdżówki

Mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą cukru, szczyptą soli, rozdrobnionymi drożdżami, szklanką ciepłej wody i oliwą. Wszystkie składniki zagnieść. WYrobione ciasto przykryć i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wrośnięcia. Z podrośniętego ciasta natłuszczonymi rękami formować 16 kulek, ułożyć je na natłuszczonej blaszcze i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i drobno posiekać. Cebulę drobno posiekać i razem z papryką zeszklić na 2 łyżkach tłuszczu. Orzeszki posiekać i razem z papryką oraz cebulą wymieszać z mięsem. Dodać koncentrat pomidorowy oraz zieleninę i doprawić do smaku. Kuleczki ciasta rozwałkować na plastry o średnicy 10 cm , na każdy rozłożyć nadzienie i uformować bułeczki w rodzaju jagodzianek. Bułeczki posmarować ubitym żółtkiem i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180-200 stopni) na około 30 minut.
Bułeczki można nadziewać także mielonym mięsem przygotowanym jak na zwykłe kotlety.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 25.11.2011 10:54
smaczne
RenataZ-et 01.12.2010 20:21
Pycha takie drożdżówki!
aga130982 10.07.2010 14:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak