Pasztet bezmięsny

Pasztet bezmięsny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory w zalewie

    1 puszka
  • mleko

    2 szklanki
  • żółtko

    4 sztuki
  • białko

    6 sztuk
  • posiekana zielenina

    1 garść
  • masło lub margaryna

    3 łyżki
  • sól, ostra papryka w proszku

    do smaku
  • tapioka

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować mleko,a gdy zacznie wrzeć, powoli wsypywać kaszę cały czas mieszając. Gotować na małym ogniu do chwili, gdy powstanie jednolita elastyczna masa, konsystencją przypominająca ciasto. Pomidory odsączyć z zalewy i przetrzeć przez sito lub zmiksować, wymieszać z kaszą, łyżką masła, zieleniną i żółtkami, doprawić do smaku. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Keksową formę do zapiekania wyłożyć płatkiem folii aluminiowej, natłuścić i wyłożyć delikatnie masą pomidorową. Foremkę wstawić do brytfanny napełnionej gorącą wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec 45 minut. Przed podaniem pozostawić w piekarniku jeszcze przez 5 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

wolochski

08.06.2011 23:26
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat