Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki śniadaniowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 580 gram
jajko 2 sztuki
sok z cytryny łyżka
olej łyżka
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1.5 łyżki
mleko szklanka
roztopione masło 60 gram
drożdże 20 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki śniadaniowe

Dodatkowo:

50 g roztopionego masła
1 jajko do posmarowania
mak do posypania



W mleku rozpuszczamy drożdże i cukier.

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozczyn drożdżowy, olej, sok z cytryny, masło, jajka i zagniatamy ciasto. W razie konieczności podsypujemy mąką, ale ostrożnie, by ciasto nie wyszło za twarde. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.

Po tym czasie ciasto podzieliłam na dwie części. Każdą z nich rozwałkowałam na okrągły placek (na stolnicy podsypanej mąką) i nożem podzieliłam go na pół, następnie każdą połówkę znów na pół i każdą ćwiartkę na pół. Z jednego placka otrzymałam 8 trójkątów. Każdy trójkącik posmarowałam lekko masłem i zwinęłam, zaczynając od szerszej części.

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia (około 30 minut). Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem.

Pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 200 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 17.02.2013 18:23
na śniadanie idealne!
Habibi 25.08.2012 15:52
Normalnie jakby z naszej ulubionej piekarni ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak