Tort- kosz pełen truskawek

Tort- kosz pełen truskawek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • budynie śmietnkowe

    3 sztuki
  • jajka

    6 sztuk
  • cukier

    4/5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mąka tortowa

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    300 g
  • śmietan fix

    1 sztuka
  • cukier puder

    2 łyżki
  • truskawki

    7 sztuk
  • śmietana 30%

    300 g
  • cukier puder

    2 łyżki
  • truskawki

    250 g
  • żelatyna

    25 g
  • gorzka czekolada

    190 g
  • masło

    4 łyżki
  • śmietana 18 proc

    1/2 szklanki
  • ekstrakt z wanilii

    1 łyżeczka
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • cukier puder

    3 szklanki
  • truskawki

    70 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort- kosz pełen truskawek
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, na koniec dodajemy cukier.Dalej ubijając dodajemy po 1 żółtku. Budynie mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz mąką i stopniowo dodajemy do masy mieszając delikatnie, najlepiej już łyżką. Wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy i pieczemy ok 1 h w temp. 160 stopni. Absolutnie nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia i od razu po upieczeniu, żeby biszkopt nie opadł. Studzimy i przekrawamy na 4 blaty.
Krok 2 - Tort- kosz pełen truskawek
Przygotowujemy mus truskawkowy. Truskawki miksujemy za pomocą blendera. Śmietanę 300 g, ubijamy na sztywno z fixem, pod koniec dodajemy cukier puder (2 łyżki). Mieszamy z zmiksowanymi truskawkami ( 7 sztuk). Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do masy miksując dalej mikserem. Odstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy masę z bitej śmietany z truskawkami. Śmietanę ubijamy na sztywno z fixem. Na koniec dodajemy cukier puder, dokładnie mieszamy. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z masą. Odstawiamy do lodówki.
Krok 3 - Tort- kosz pełen truskawek
Gdy mus zgęstnieje na tyle by można było nim przełożyć tort, możemy zacząć składanie. Blaty nasączamy syropem cukrowym. Pierwszy przekładamy połową bitej śmietany z truskawkami, kładziemy kolejny, nasączamy i dajemy mus truskawkowy cały, kładziemy następny blat, nasączamy i dajemy resztę bitej śmietany z truskawkami, przykrywamy ostatnim blatem. Wstawiamy do lodówki, żeby ładnie zastygło.
Krok 4 - Tort- kosz pełen truskawek
W tym czasie przygotowujemy masę do ozdobienia tortu. Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem, studzimy. Po tym czasie mieszamy ze śmietaną, ekstraktem, solą i dodajemy stopniowo cukier, im więcej dodamy tym gęstsza będzie masa, także jest to w zależności od tego jak sztywną chcemy uzyskać.

Tak przygotowaną masą ozdabiamy tort wzorem kosza. Na wierzchu układamy umyte truskawki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (54)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

cookingangelika

15.02.2017 10:56
uwielbiam truskawki w torcie

Bożena Matuszczyk

27.01.2017 09:32
Ale nabrałam ochoty na Twój torcik .Podeślij kawałek;)

ben-ka

18.12.2016 15:26
Az chce się zjeść :)

Madzai

23.08.2016 09:00
Wspaniały!

Misia13

19.04.2016 19:50
mmmmm, apetyczny

kasia.s

10.02.2016 19:00
Oj zjadłabym kawałek, może dwa, ewentualnie trzy;)

Grazyna0211

16.11.2015 16:24
świetny tort

Ada-Gaba

12.07.2015 22:04
piękny tort

IZABELA29

13.12.2014 08:39
byle do lata

as28

03.11.2014 19:06
super torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat