Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 5 sztuk
ocet łyżeczka
cukier puder 230 gram
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada bezowa z bitą śmietaną i truskawkami

Cukier łączymy z mąką ziemniaczaną.

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru wymieszanego z mąką. Na końcu wlewamy ocet. Ma powstać bardzo gęsta, biała masa bezowa.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego bezę w kształcie prostokąta, zachowując odstęp od brzegów blachy, ponieważ beza urośnie w trakcie pieczenia.

Wstawiamy do nagrzanego do 150 st piekarnika i pieczemy 25 minut.

Wyjmujemy i odstawiamy na chwilkę.

Na blacie układamy znów papier do pieczenia i odkręcając bezę do góry nogami, układamy ją na nim. Zdejmujemy delikatnie papier na którym się piekła. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.



330 ml kremówki
łyżka pudru
śmietan-fix
truskawki



Truskawki myjemy, kroimy na małe kawałeczki, osuszamy z nadmiaru soku.

Kremówkę porządnie ubijamy, pod koniec dodając śmietan-fix i cukier puder.

Bitą śmietanę smarujemy na blacie bezowym (wcześniej zostawiając 2-3 łyżki na dekoracje), układamy truskawki zostawiając ok 3 cm wolnego brzegu tak, by podczas zwijania nadzienie nie wyciekło.

Zwijamy roladę od drugiego krótszego boku, dosyć luźno.

Dekorujemy resztką bitej śmietany, truskawkami i listkami mięty.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kikiriki 21.07.2012 15:57
pychota
ziutula
ziutula 21.07.2012 00:27
beza smakowicie sie prezentuje
aspire5742 20.07.2012 22:25
na pewno musi być dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak