Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik bezowy z karmelizowanymi gruszkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 sztuk
cukier puder 300 gram
sok z cytryny łyżeczka
sól szczypta
mąka ziemniaczana łyżeczka
kremówka 400 ml
śmietan fix opakowanie
cukier 1/2 szklanki
gruszki 2 sztuki
masło 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik bezowy z karmelizowanymi gruszkami

Białka ubić na sztywno (ze szczyptą soli). Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżkę soku cytrynowego.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi i wyłożyć na nie masę białkową.

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec godzinę i 15 minut.. Studzić w uchylonym piekarniku.

Beza może trochę opaść po wystygnięciu.

Kremówkę ubijamy na sztywno z zagęstnikiem i cukrem pudrem.

Przekładamy nią wystudzony blat bezowy i przykrywamy drugim blatem.


Gruszki obieramy i kroimy na 0.5 cm plasterki.



Masło roztapiamy razem z cukrem na patelni i chwilkę gotujemy. Wkładamy plasterki gruszki i na małym ogniu kilka minut dusimy, aż będą miękkie.

Podajemy razem z kawałkiem torciku bezowego.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 07.02.2013 11:24
pycha
Katarzyna34 18.01.2013 12:30
Prezentuje się bardzo ładnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak