Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żytnie fettuccine z kurkami w sosie śmietanowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka żytnia 100 gram
jajko 1 sztuka
oliwa 1 łyżeczka
kurki 150 gram
masło 2 łyżki
bulion 100 mililitrów
sól do smaku
pieprz do smaku
słodka śmietanka 100 mililitróq
kwaśna śmietana 1 łyżka
parmezan starty do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Żytnie fettuccine z kurkami w sosie śmietanowym

Makę (typ 720) umieścić w misce, roztrzepać jajko z oliwą i mieszając mąkę wlewać całość do polączenia składników, następnie wyrobić jednolite, gładkie ciasto - w razie potrzeby podsypac jeszcze trochę mąką.

Makaron wałkować bardzo cienko - ja pomogłam sobie maszynką, kiedy płaty wyschłu pokroiłam go na długie paseczki. Włożyć makaron do wrzącej, osolonej wody i gotować 1 minutę, wyjąć łyżką do makaronu i odcedzić na sicie.



Kurki mocno wypłukać z piachu, podsmażyć na patelni na maśle, a kiedy puszczą sok dodać sól i pieprz do smaku i wlać bulion, odczekać, aż całość trochę odaruje i wlać śmietanke oraz dodać kwaśną śmietanę - w razie potrzeby doprawić jeszcze trochę i podgrzewać, aż sos się zredukuje.

Na talerzach ułożyć gniazdka z makaronu, rozłożyć w środek równomiernie sos z kurkami i całośc oprószyć tartym parmezanem, podawac od razu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 20.07.2012 18:03
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak