Przepis i sposób przygotowania na: Żytnie fettuccine z kurkami w sosie śmietanowym
Makaron wałkować bardzo cienko - ja pomogłam sobie maszynką, kiedy płaty wyschłu pokroiłam go na długie paseczki. Włożyć makaron do wrzącej, osolonej wody i gotować 1 minutę, wyjąć łyżką do makaronu i odcedzić na sicie.
Kurki mocno wypłukać z piachu, podsmażyć na patelni na maśle, a kiedy puszczą sok dodać sól i pieprz do smaku i wlać bulion, odczekać, aż całość trochę odaruje i wlać śmietanke oraz dodać kwaśną śmietanę - w razie potrzeby doprawić jeszcze trochę i podgrzewać, aż sos się zredukuje.
Na talerzach ułożyć gniazdka z makaronu, rozłożyć w środek równomiernie sos z kurkami i całośc oprószyć tartym parmezanem, podawac od razu.