Metrowiec z owocami

Metrowiec z owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopty

  • mąka tortowa

    32 dag
  • cukier puder

    32 dag
  • olej

    10 łyzka
  • jajka

    5 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona

    1/4 łyżeczka
  • kakao

    1 łyżek
  • masa

  • budyń waniliowy

    1 opakowania
  • mleko

    0,5 l
  • cukier waniliowy

    2 opakowania
  • masło

    1 kostka
  • cukier

    0,5 szklanka
  • maliny

    1 szklanka
  • Polewa:

  • margaryna

    125 g
  • mleko

    4 łyżka
  • cukier puder

    4 łyżka
  • mleko w proszku

    4 łyżka
  • kakao

    2 łyżka
  • Dodatek na wierzch

  • jagody

  • czerwona porzeczka

  • woda zimna

    10 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Metrowiec z owocami
Na początek przygotowujemy biszkopty. Będą nam potrzebne 2 keksówki takiego samego rozmiaru (oczywiście można piec je na 2 razy ).

Ucieramy żółtka z cukrem i do tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki i tak w kółko do wyczerpania tych składników.

Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy. Dzielimy ją na 2 części i do jednej dodajemy łyżkę kakao. Delikatnie mieszamy.

Przekładamy obie masy do wysmarowanych tłuszczem keksówek i pieczemy około 40 minut( oczywiście wszystko zależy od piekarnika ale pieczemy do "suchego patyczka")
Krok 2 - Metrowiec z owocami
Przygotowujemy masę.

Robimy budyń w 0,5 l mleka, dodajemy pół szklanki cukru i cukry waniliowe.

Gdy całość wystygnie miksujemy z kostką masła.

Dodajemy maliny i mieszamy.

Gotowe i wystudzone biszkopty kroimy w 1,5 cm plastry i przekładamy masą ( na przemian raz biszkopt jasny, raz ciemny).
Krok 3 - Metrowiec z owocami
Przygotowujemy polewę.

W garnuszku rozpuszczamy pół kostki margaryny i dodajemy do niej 4 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao.

Dokładnie mieszamy doprowadzając do rozpuszczenia wszystkich składników.

Na koniec zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszając tak aby nie było grudek.

Pokrywamy polewą całe ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Następnie na wierzchu układamy jagody i maliny i wkładamy do lodówki na kolejne 30 minut.

Po zastygnięciu polewy ciasto jest gotowe.

Pamiętajmy o krojeniu go na skos.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

06.12.2015 15:41
smaczne ciasto

Ada-Gaba

10.11.2015 16:13
wygląda smakowicie

ben-ka

25.05.2015 14:11
Mega apetyczne ciasto !

Izabela28

21.05.2015 17:47
bardzo apetycznie się prezentuje ten metrowiec:)

as28

30.11.2014 20:24
super przepis

Ada-Gaba

13.10.2014 20:39
wykwintne ciasto

mela25

18.11.2013 20:19
Bardzo lubię

mufinka79

31.07.2013 19:17
Pyszne ciasto :)

rjustysia

10.05.2013 21:56
Ciasto mojego dzieciństwa :)

Dorian

28.03.2013 20:05
pysznie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat