Sos beszamelowy z żółtym serem i ziołami

Sos beszamelowy z żółtym serem i ziołami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    2-3 łyżki
  • mąka

    3-4 łyżki
  • mleko

    1-2 szklanki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • tymianek

    do smaku
  • rozmaryn

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę (masło z mąką powinno tworzyć zwartą masę). Podsmażyć chwilę, po czym dodać zimne mleko. Gotować, aż sos zgęstnieje (jeśli jest za gęsty dolewamy więcej mleka), doprawić solą, pieprzem, gałką i ziołami, gdy trochę wystygnie wbijamy jajko i wrzucamy starty żółty ser. Sosem polewać wszystko, co idzie do zapiekania:)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kate131

25.06.2011 08:29
z serem nie robilam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat