Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos na karkówce

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Najlepszy następnego dnia bądź kolejnego o ile coś zostanie. Nadaje się świetnie do zamrażania. Smacznego!

Składniki:

kapusta kiszona 1500 gramów
karkówka 900 gramów
cebula 1 sztuka
kiełbasa podwawelska 2 laski
pomidory krojone z puszki 150 gramów
koncentrat pomidorowy 5 łyżeczek
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 5 liści
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
grzyby suszone 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos na karkówce

Kroki postępowania

1

Kapustę kiszoną płuczemy, kroimy, zalewamy około 1 litrem wody i obgotowujemy przez około 15-20 minut. Odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Zalewamy około 1 litrem zimnej wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i pokrojoną karkówkę. Gotujemy pod przykryciem przez około godzinę, mieszając co jakiś czas i w razie potrzeby podlewając wodą. Cebulę obieramy, kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy do kapusty.

Krok 1 - Bigos na karkówce foto
2

Kiełbasę kroimy w średnią bądź drobną kostkę i dodajemy wraz z puszką pomidorów i koncentratem pomidorowym, następnie dodajemy połamane suszone grzybki – gotujemy przez około 60 minut. Doprawiamy do smaku według uznania. 

Krok 2 - Bigos na karkówce foto
3

Smacznego!

Krok 3 - Bigos na karkówce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kucharz11 02.11.2016 19:16
lubię takie jedzonko
TyTaN 11.03.2016 14:41
uwielbiam bigos
IwonaKa 28.08.2014 16:30
pycha bigosik
Ela15 19.08.2014 06:56
pyszny bigosik
Danka 25.06.2014 22:07
lubię takie jedzonko
Malgorzata549 24.04.2014 08:52
warto ugotować
IZABELA29 22.02.2014 10:43
lubię bigosik
ben-ka 22.02.2014 09:55
Pyszny bigos,ja też odgotowuję kapustę,zanim zacznę gotować bigos,czasami kupię taką kwasną lub wręcz gorzką i muszę wykonać tą czynność:)
rjustysia 12.05.2013 19:21
Ja zdecydowanie skusiłabym się na takie danie :)
Konczi 05.04.2013 19:55
Pyzuniu spróbuj a się przekonasz :D Ps. gotowałś kiedyś dla kogoś kto ma refluks i wrzody ?
SmacznaPyza 11.02.2013 10:11
kapustę płuczemy, obgotowujemy i wylewamy wodę - zostanie jakiś smak jeszcze w ogóle ?
gosia561 18.08.2012 18:10
konkretny
Betka 09.08.2012 09:26
super;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak