Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś zapiekany w pomarańczach

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z łososia 1-2 szt.
miód płynny 0,5 szklanki
pomarańcze 1-2 szt.
czosnek 3-4 ząbki
tymianek 1 łyżeczka
rozmaryn 0,5 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
sok z cytryny 3-4 łyżki
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś zapiekany w pomarańczach

Filety z łososia oczyścić, zdjąć skórę. Miód wymieszać z ziołami, oliwą, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Marynatę dokładnie rozsmarować na rybie i odstawić na godzinę lub dwie. Pomarańcze wyszorować i pokroić na plasterki. Na folii aluminiowej położyć plastry pomarańczy, na to rybę w marynacie, a na nią znowu pomarańcze. Folię zawinąć i odstawić łososia na kilka godzin do lodówki. Gdy się dokładnie zamarynuje piec w folii w piekarniku nagrzanym do 180stopni około 15-20min. Podawać skropione sokiem z cytryny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

etka 05.11.2010 09:53
ciekawy przepis, nie jadłam nigdy takiego łososia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak