Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Małe babeczki marchewkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 3 szt
mąka 1,5 szlanki
cukier 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól 1/2 łyżezki
jaja 3 szt
olej 180 ml
cymanon 1 łyżeczka
imbir 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Małe babeczki marchewkowe

Kroki postępowania

1
Marchewki obrać ze skórki i zetrzeć na drobnej tarce. W jednej misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem, solą, gałką, cynamonem i imbirem. W drugiej misce wymieszać olej, jajka i cukier. Po otrzymaniu juednolitej konsystenji dodajemy startą marchewkę i mieszamy.
Krok 1 - Małe babeczki marchewkowe foto
2
Następnie dodajemy mąkę z przyprawami i mieszamy. Gotową masę przekładamy małą łyżeczką do mini papilotek, do 3/4 wysokości, gdyż troszkę wyrastają.
Krok 2 - Małe babeczki marchewkowe foto
3
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na metalowej kratce przez ok 15-20 minut.
Krok 3 - Małe babeczki marchewkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 08.05.2013 13:01
Izabela ja tez polecam bardzo mi smakują te marchewkowe wynalazki
IZABELA29 07.05.2013 09:37
ogólnie ciasta marchewkowe bardzo sobie chwale i polecam
Danost 28.03.2013 12:44
pyszne musiały byc
cooleczka 26.07.2012 22:54
musze spróbowac:)
Justyna23
Justyna23 20.07.2012 02:47
super ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak