Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta jabłkowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op
jabłka 2 kg
cukier brązowy 2 łyżki
roztopiona margaryna 50 g
cynamon 2 łyżeczki
cukier i cynamon na wierzch

Przepis i sposób przygotowania na: tarta jabłkowa

Kroki postępowania

1
Odkładamy 2,3 największe jabłka do przybrania, pozostałe obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, zasypujemy brązowym cukrem i cynamonem i dusimy pod przykryciem aż się rozpadną. Studzimy.
Krok 1 - tarta jabłkowa foto
2
Natłuszczoną formę wykładamy ciastem, które smarujemy rozpuszczoną margaryną (moje jabłka były dość wodniste,więc dodatkowo wysypałam ją byłką tartą) i wykładamy jabłka.
Krok 2 - tarta jabłkowa foto
3
Pozostałe jabłka obieramy, przekrawamy na pół i sztkujemy lub cienko kroimy w półkola. Pokrojone układamy na wysmażonych jabłkach
Krok 3 - tarta jabłkowa foto
4
Ułożone jabłka smarujemy rozpuszczoną margaryną i posypujemy odrobiną cynamonu wymieszanego z brązowym cukrem.
Krok 4 - tarta jabłkowa foto
5
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st i pieczemy ok 30 min, aż ciasto będize rumiane.
Krok 5 - tarta jabłkowa foto
6
Smacznego!!
UWAGA! szybko znika :)
Krok 6 - tarta jabłkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 19.01.2014 09:27
pyszna tarta
Ewelina47 20.01.2013 21:25
pyszna
Cukiereczek13 20.07.2012 02:28
smakowita :)
BeataJ 19.07.2012 22:44
dziś zrobiłam i juz nie ma :) najlepsza na ciepło(na zimno nie dane było spróbować :))
Renata22 19.07.2012 22:30
a niech mnie! aż mi ślinka zwisa, takie to ładne jabłkowe cudo...;)))
agunesu 19.07.2012 21:36
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak