Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane szparagi

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi białe 1 pęczek
cukier 1 łyżeczka
oliwa 6 łyżek
sok z cytryny 5 łyżek
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
liście sałaty 4 sztuki
wino białe wytrawne 4 łyżki
boczek 60 chudy
Sól ziołowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane szparagi

Końcówki zdrewniałe obciąć . Obrać szparagi obieraczką do warzyw . Włożyć do gotującej się wody posolonej do smaku . z dodatkiem łyżeczki cukru oraz dwóch łyżek soku z cytryny . Obgotować ok 10 minut , wyciągnąć. Boczek pokroić w plasterki na krajalnicy.Do oliwy dodać sok z cytryny, wino wytrawne , przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodać pieprz biały oraz 4 szczypty soli ziołowej . Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.Posmarować szparagi . Owinąć szparagi plasterkami boczku. Położyć na grilla i grillować po 7-8 minut z każdej strony . Jeśli pozostało marynaty to posmarować na grillu szparagi z boczkiem podczas pieczenia.Podawać na liściach sałaty po trzy szparagi na porcję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madzialena19 20.09.2016 21:43
dobre szparagi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak