Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemnaiczane podane z wędzonym łososiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1000 g
jajko 2
cebula 1
śmietana 125 ml
sok z cytryny
koperek
sól
pieprz
olej
wędzony łosoś 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemnaiczane podane z wędzonym łososiem

Na początek przygotowujemy ciasto na placki ziemniaczane. Ziemniak obieramy , płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na lekko złoty kolor. Ziemniaki, cebulę i jajka mieszamy przyprawiając sola i pieprzem - wyrabiamy jednolite ciasto na placki. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z dwóch stron, na złoty kolor. Śmietanę doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, a następnie mieszamy z drobno pokrojonym koperkiem. Na gorące placuszki nakładamy sporą porcję śmietany z kaprem, a na śmietanę kawałki wędzonego łososia i gałązkę koperku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jusiaa 26.02.2014 17:50
Pyszności:)
ALAGOR 29.10.2012 16:59
łosoś rządzi ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak