Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wino pomarańczowo - waniliowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcza 6 sztuk
cytryna 1 sztuka
gałka muszkatołowa
wanilia 1 laska
wino czerwone wytrawne 200 ml
cukier brązowy 150 g
wódka 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: wino pomarańczowo - waniliowe

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Owoce umyć, osuszyć, spiralnie, cienko obrać ze skórki. Skórki cytrusowe rozłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia, prażyć w piekarniku 45 minut, az spodnia biała warstwa nabierze złocistego koloru, a pomarańczowa ściemnieje. Skórki pomarańczowe włożyć razem z odrobiną gałki, rozciętą laską wanilii do wysterylizowanego słoika, zasypać cukrem, zalać winem i wódką. Słoik mocno zakręcić, umieścić na miesiąc, a jeszcze lepiej na dwa w chłodnym, ciemnym miejscu. Przez wyłożony gzą lejek przefiltrować wino do wysterylizowanych butelek, zakorkować je i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sznycel 21.07.2012 10:59
kolejna buteleczka do bareczku
andżelika1 19.07.2012 17:25
Trwałość 1 rok.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak