Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szwedzki pieróg

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże 30 g
masło 100 g
jajko 2
mleko 1/2 szk
sól
cukier
wywar warzywny 1 szkl
przecier pomidorowy
czosnek 2 ząbki
mięso 50 dag
cebula 2
pieczarki 300 g
sól
pieprz
żółty ser 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szwedzki pieróg

Cebule kroimy w grubą kostkę wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Wszystko razem podsmażamy, Po 30 minutach dodajemy poszatkowane pieczarki i dusimy kolejne 30 minut. Do wywaru dodajemy przecier pomidorowy i przeciskamy czosnek. Sos można zagęścić mąką. Do ciemnej miski wlewamy letnie mleko, rozprowadzamy w nim drożdże, dodajemy małą łyżeczkę cukru, trzy łyżki mąki i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Po tym czasie drożdże wyrosną, dodajemy pozostałe składniki ciasta - masło, jajko, sól, wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Dzielmy ciasto na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy, smarujemy ostudzonym sosem, układamy na sosie wystudzony gulasz i składamy na połowę zaklejając dokładnie pieróg. Na blaszce wyłożonej papierem delikatnie układamy pierogi. Ostrożnie, bardzo łatwo przerwać ciasto a wtedy sos i gulasz „uciekną” ze środka. Pierogi smarujemy jajkiem i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 30 min. w tem. 200 ° C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ALAGOR 29.10.2012 16:59
ciekawe - przyznaję ;)
Magula 22.07.2012 14:14
ciekawy przepis
parysek10 19.07.2012 19:08
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak