Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

musztarda nektarynkowa ze skórką pomarańczową

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nektarynki 4 sztuki
proszek musztardowy 100 g
skórka otarta z pomarańczy 5 łyżeczek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny 1/2 sztuki
ocet 180 ml

Przepis i sposób przygotowania na: musztarda nektarynkowa ze skórką pomarańczową

Nektarynki umyć, oczyścić i drobno pokroić. Powinniśmy otrzymać 2 filiżanki pokrojonych owoców. Owoce wrzucić na patelnię, mieszając około 4 minut, dusić na średnim ogniu. Kiedy puszczą sok, zmniejszyć ogień i dusić jeszcze około 4 minut. Proszek musztardowy zmieszać z 300 ml wody, skórką pomarańczową, octem i solą, dodać do owoców na patelni, 1,5 godziny bardzo powoli gotować na małym ogniu. Często mieszać, żeby gęstniejąca masa nie przywierała do patelni. Musztarda jest gotowa, kiedy stanie się gęsta jak dżem. Patelnię zdjąć z kuchenki, musztardę doprawić sokiem cytrynowym, ostudzić. Pięć słoików o pojemności 200 ml wypełnić musztardą, mocno zamknąć i przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sznycel 21.07.2012 10:58
żegnajcie sosy, musztardy, majonezy
sznycel 21.07.2012 10:58
żegnajcie sosy, musztardy, majonezy
andżelika1 19.07.2012 15:19
Pasuje do wieprzowiny, smakuje również z kozim serem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak