Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop wiśniowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie ok.2,5 kg
cukier 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop wiśniowy

Kroki postępowania

1
Wiśnie umyć, wypestkować. Zasypać cukrem. Dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Syrop wiśniowy foto
2
Pojemnik z wiśniami przykryć czystą ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na ok. 10-12 godzin. Po tym czasie wiśnie dokładnie wymieszać łyżką. Czynność powtarzać co 10-12 godzin, aż cały cukier się rozpuści. Trwa to około 3 dni.
Krok 2 - Syrop wiśniowy foto
3
Po tym czasie wiśnie odsączyć i wykorzystać do deserów.
Krok 3 - Syrop wiśniowy foto
4
Syrop przelać do słoików i zakręcić. Ja przechowuję ten syrop dla pewności w lodówce (bez pasteryzacji). Przed podaniem syrop rozrobić z wodą.
Krok 4 - Syrop wiśniowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 11.11.2013 13:25
Pyszniutki taki syropik:)
Alex_M 11.11.2013 12:31
pyszności :)
Sroczka 18.08.2013 22:43
I pyszny napój zimą gotowy. Pycha.
sunnymood 04.09.2012 10:55
pyszny
Weronika_eM 12.08.2012 14:35
na zimę jak znalazł
parysek10 19.07.2012 19:11
mmm... pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak