Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne chrupiące rogale drożdżowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 600 gram
woda letnia 350 ml
drożdże 1 dag
olej roślinny 2 łyżki
cukier drobny 1 łyżeczka
sól do smaku 2 łyżeczki
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne chrupiące rogale drożdżowe

Kroki postępowania

1
1. Do dużego wiaderka plastikowego wsypujemy mąkę tortową, sól, cukier. Mieszamy.Dodajemy olej.
Krok 1 - Pyszne chrupiące rogale drożdżowe foto
2
2.W osobnym rondelku rozpuszczamy drożdże w chłodnej wodzie. Przelewamy do wiaderka, bardzo dokładnie ugniatamy na elastyczne ciasto. Wiaderko okrywamy dokładnie ściereczką ( ja prócz tego nakryłam jeszcze dwoma kołdrami bo w domu zimno miałam) 4. Czekamy 1 godzinę aż ciasto urośnie.
Krok 2 - Pyszne chrupiące rogale drożdżowe foto
3
5. Wyjmujemy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na koło, a następnie na 4 części. 6. Każdą część zwijamy tworząc rogale.
Krok 3 - Pyszne chrupiące rogale drożdżowe foto
4
7. Wykładamy odpowiednią ilość w zależności od wielkości blachy podsypaną mąką pszenną. Smarujemy żółtkiem. 8. Pieczemy w temp. 160 s.c przez 30 minut
Krok 4 - Pyszne chrupiące rogale drożdżowe foto
5
Tak powstały pyszne rumiane rogale drożdżowe
Krok 5 - Pyszne chrupiące rogale drożdżowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mysiunia 19.07.2012 17:32
bardzo ładnie wyrosły :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak