Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos beszamelowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 3 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 2 szkl
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sos beszamelowy

Kroki postępowania

1
Na patelni roztapiamy trzy łyżki masła, dodajemy dwie łyżki mąki i energicznie mieszamy, kiedy zacznie bulgotać wlewamy mleko w dalszym ciągu mieszając energicznie - najlepiej mieszać drewnianą łyżką
Krok 1 - Sos beszamelowy foto
2
sos zacznie nam gęstnieć i nabierać będzie gładkiej konsystencjo, wówczas dodajemy sól, pieprz oraz zioła,
Krok 2 - Sos beszamelowy foto
3
Doprowadzamy do zgęstnienia sosu i gotowe
Krok 3 - Sos beszamelowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak