Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Ser utrzeć na tarce o dużych oczkach. 3/4 porcji masła utrzeć z solą, posiekanym lub zmiażdżonym ząbkiem czosnku i szczyptą gałki muszkatołowej, wymieszać z ziemniakami. Naczynie do zapiekania przetrzeć rozkrojonym ząbkiem czosnku i natłuścić, posypać łyżką sera. Włożyć ziemniaki, zalać rosołem, posypać resztą sera i przykryć wiórkami pozostałego masła. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, a gdy tylko potrawa zacznie się gotować - zmniejszyć temp. do 180 stopni. Gdy wierzch zapiekanki przyrumieni się, przykryć folią aluminiową i dalej zapiekać - około 2 godzin.
Spróbuj również
Komentarze
Dodaj komentarz
Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !
Konto zablokowane
Konto zablokowane
FAFIK