Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z kurczaka ze szpinakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka 1 duży
szpinak mrożony 200 g
czosnek 4 ząbki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól do smaku
pieprz do smaku
tymianek 1/2 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Szpinak wkładamy do rondelka, dodajemy wody na dno i dusimy. Gdy się rozmrozi przyprawiamy delikatnie pieprzem, gałką, kucharka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Szpinak od czasu do czasu mieszamy, ewentualnie można dolać wody tyle aby się nie przypalił. Filet przekrajamy wzdłuż na pół, aby był cieńszy i delikatnie rozklepujemy. Obsypujemy delikatnie pieprzem, solą i tymiankiem z każdej strony.
Krok 1 - Filet z kurczaka ze szpinakiem foto
2
Na mięso nakładamy szpinak, zwijamy i spinamy wykałaczkami, aby się nie rozwinęlo.
Krok 2 - Filet z kurczaka ze szpinakiem foto
3
Przygotowane zawijańce obsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, następnie dolewamy na dno patelni wodę i dusimy całość ok 15 minut.
Krok 3 - Filet z kurczaka ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna46 19.07.2012 09:02
Lubię tego fileta.
Ankha 19.07.2012 08:34
Ja też nie odmowiłabym
Konczi 19.07.2012 08:20
zjadłoby się takiego kurczaczka :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak